Мионица уз подршку Министарства културе гради Кућу Колубарске битке

kuca kolubarske bitke mural 2 1

Кућа колубрарске битке, један од најзначајнијих пројеката за општину Мионица, посвећен херојском подвигу српске војске у Првом светском рату биће реализован ове године. Пројекат се у више фаза реализује уз подршку Министарства културе Републике Србије. На овогодишњем конкурсу Министарство је одобрило 13 милиона динара за прву фазу радова, у оквиру којих ће бити реконструисана унутрашњост Културног центра и постављен и осликан мурал димензија 33 х 8 метара.Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.

Ми ћемо ове године испунити свој дуг према прецима, према српској историји. Испунићемо своје обећање да ћемо у част војводе Мишића и храбрих српских војника изградити кућу "Колубарске битке". Минстарство културе и Влада Србије препознали су значај пројекта за нашу општину, и Мионица им се захваљује на томе. Изузетно је важно да на стогодишњицу смрти војводе Живојина Мишића почнемо прву фазу реализације овог значајног пројекта за целу Србију. Захваљујући јуначкој храбрости српска војска и Живојин Мишић су се као Леонида и Спартанци уписали у анале ратовања, чојства и јунаштва. Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства. Изградњом Куће Колубарске битке Мионица ће добити аутентичан простор који ће засигурно бити препознатљив како на културној, тако и на туристичкој мапи не само Србије, већ и Европе - рекао је Бобан Јанковић председник општине Мионица.

kuca kolubarske bitke fasada 2 1

Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Моница започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

unutrasnjost

Мионица и војвода Живојин Мишић заслужују здање које симболизује јунаштво српског народа, борбени дух и љубав према отаџбини, јер је управо на мионичком мосту на реци Рибници, Мишић преузео команду над Првом армијом. Кућа колубарске битке је наш залог за будућност рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

Заједно са спомеником војводи Мишић и његовом спомен кућом у Струганику, Кућа Колубарске битке, представљаће кулутно- историјску и туристичку целину. Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике биће изграђен по узору на московски музеј панораму посвећен Бородинској бици.У последње четири године Мионица је повећала улагања у област културе. Повећан је број ликовних изложби и књижевних вечери за 30 одсто, а број посетилаца за 25 одсто.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту