За јубиларне 25. Мишићеве дане 4,1 милиона динара од Владе Србије

misicevi dani 02

Ове године је 100 година од смрти нашег војводе Мишића, славне и неоспорне личности. Он је у светској историји уписан и упамћен као командант српске војске с којом је у Првом светском рату извојевао победу у Колубарској бици и малу српску војску прославио и учинио познатом у свету. Наш Мионичанин постао је синоним за реч војвода, својим делима заслужује да га Мионица и Србија славе и чувају успомену на њега - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.


Војвода Мишић је велико име српског народа као такав представља бренд Мионице у сваком погледу. Колико је важна манифестација Мишићеви дани говори и то да је то једна од најпосећенијих манифестација у Колубарском округу. А на стогодишњицу Мишићеве смрти, општина Мионица ће у оквиру Културног центра, почети градњу "Куће Колубарске битке", једног од најзначајнијих пројеката из области културе у Мионици. Ове године почеће прва фаза радова, за коју је Министарство културе одобрило 13 милиона динара. Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.


Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства. Изградњом Куће Колубарске битке Мионица ће добити аутентичан простор који ће засигурно бити препознатљив како на културној, тако и на туристичкој мапи не само Србије, већ и Европе - рекао је Бобан Јанковић председник општине Мионица.

misicevi dani 01

Са изградњом Куће Колубарске битке, култном манифестацијом Мишићеви дани и родном кућом Живојина Мишића у Струганику, општина Мионица ће се са поносом сећати свог великана.„Мишићеви дани“ ће се ове године одржати у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту