ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ШЕСТ СЕЛА, ОБЕЗБЕЂЕНО 20 ЦИСТЕРНИ С ПИЈАЋОМ ВОДОМ

susa1

Ради обезбеђивања редовног водоснабдевања у Мионици у делу општине проглашена је ванредна ситуација. По налогу председника општине и председника општинског штаба за ванредне ситуације Бобана Јанковића биће набављено 20 цистерни од 1000 литара како би се обезбедило да пијаћа вода буде доступна свим грађанима. Ванредна ситуација је проглашена у шест горњих села, Мратишић, Осеченица, Буковац, Голубац, Рајковић.

Извод за пуњење цистерни ће бити постављен у Врујцима и тако ће се растеретити резервоар „Разбојиште“. Tиме ћемо добити додатне количине воде у водоводу што ће покрити кориснике који се налазе на вишим котажама. Такође ће бити упућен апел Војсци Србије да у Мионицу пошаље један број мобилних цистерни капацитета 8000 литара које би биле употребљене за водоснабдевање домаћинства у селима.

На седници је донета одлука о строгој забрани употребе пијаће воде за заливање и друге намене, за време трајања ванредне ситуације, а инспекција је добила налог да врши појачан надзор на терену.

 

Услед дуготрајних суша и драстично повећане потрошње воде опао је притисак у градском водоводу и он више није у могућности да испоручи воду до свих корисника.
Ванредна ситуација је привремено решење које нам омогућава да обезбедимо довољне количине воде становницима Мионице који живе у удаљеним селима. Паралелно с тим радимо на појачавању капацитета општинског водовода. Већ смо прикључили додатни бунар у Врујцима, а испитује се квалитет нове бушотина у Голупцу. А настављамо са бушењем и испитивањем нових бунара. Ванредна ситуација ће трајати све док не омогућимо довољне количине воде за редовно водоснабдевање - рекао је Бобан Јанковић након седнице Општинског штаба за ванредне ситуације.

На седници Штаба констатовано је да изворишта воде имају смањену снагу услед снажних и дуготрајних врућина без озбиљних падавина. Констатовано је чак и то да је река Рибница готово пресушила, што је показатељ, закључено је на седници штаба, о снази сушног периода који је довео до прекомерне потрошње воде која је у односу на 2018. годину већа чак 2 пута.

У општини Мионица очекују да ће до краја године бити завршене све неопходне припремне радње за укључивање додатних изворишта, чиме ће у потпуности бити стабилизовано и дугорочно решено водоснабдевање свих корисника.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту