Мионица постаје еколошка оаза, уклања дивље депоније, добија рециклажно двориште, гради канализацију, пречистаче и паркове

 1n4a2713

Мионица ће уклонити све дивље депоније. Министарство за заштиту животне средине одобрило је Мионици 1,9 милиона динара за суфинансирање уклањање дивљих депонија и превенцију стварања нових нелегалних сметлишта, а општина ће из свог буџета уложити још пола милиона динара. Уговор су потписали министарка за животну средину Ирена Вујовић и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

- Захваљујући подршци Министарства и министарке Вујовић, извршићемо санацију дивљих депонија које су велики извор загађења и претња за живот и здравље људи на подручју наше општине. Након санирања постојећих депонија предузећемо превентивне активности како не би дошло до стварања нових - рекао је Јанковић.

Мионица је ове године од Министарства за заштиту животне средине добила близу 15 милиона динара. Уз подршку Министарства од 10,5 милиона динара у септембру почиње градња линијског парка код реке Рибнице, који ће бити нова туристичка атракција. А министарство ће финансирати и градњу рециклажног дворишта које ће општини омогућити да комплетно смеће са своје територије претвори у финансијски потенцијал и зараду. Сав отпад ће бити рециклиран и претваран у сировину за рециклажну индустрију, која ће је од рециклажног центра у Мионици откупљивати по тржишним ценама. Отпад из рециклажног дворишта у Мионици завршаваће и у Регионалном рециклажном центру "Каленић", чију градњу је најавила министарка Ирена Вујовић, која је рекла да је центар "Каленић" први од осам модерних регионалних центара за управљање отпадом у чију градњу ће држава у наредном периоду уложити 100 милиона евра.

- Рециклажно двориште и регионална депонија омогућиће двоструку корист за Мионицу и Мионичане. Најважније је што ћемо се на квалитетан, и еколошки прихватљив начин решити комплетног отпада, а са друге стране, уместо да нам представља проблем, и изазива загађење животне средине, отпад ће се претворити у зараду, која ће нам омогућити да обезбедимо додатни новац за финансирање кључних пројеката за нашу општину, и за наше Мионичане. Изузетно је важно што се Министарство за заштиту животне средине определило да овај пројекат реализује баш у Мионици. То је потврда добре сарадње коју остварујемо с Владом Србије - рекао је Бобан Јанковић председник општине Мионица.

Он истиче да ће Мионица захваљујући подршци Владе Србије ове године инвестирати 1,2 милијарде динара у заштиту животне средине и развој комуналне инфраструктуре.

- Градиће се два пречистача отпадних вода у Мионици и Бањи Врујци и 10,5 километара канализације. Мионица је део велике зелене агенде Србије, и то је изузетно важно за наш даљи развој. Влада Србије је подржала велики број пројеката и можемо без устезања рећи да је ово година инвестиција за Мионицу - рекао је Јанковић.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту