У Мионици одржана свечана академија у знак сећања на Жарка Милановића, ученици награђени виолинама

img 8845

Најталентованијим ученицима Основне музичке школе у Мионици на поклон су добили нове виолине које су им уручене на свечаној академији посвећеној једном од најпознатијих српских виолиниста Жарку Милановићу, рођеном Мионичанину, дугогодишњем шефу Народног оркестра Радио Београда. Виолине су поклон општине Мионица а добили су их Неда Марковић, ученица другог разреда и Лука Павловић, ученик четвртог разреда Основне музичке школе „Живорад Грбић“, издвојено одељење у Мионици.

Општина Мионица чува сећање на своје суграђане. Прошле године смо први пут организовали свечану академију у част Жарка Милановића, а ове године смо то и наставили. У обавези смо да негујемо праве вредности. Општина брине о младим и талентованим нараштајима. Желим да честитам полазницима музичке школе издвојеног одељења у Мионици на наградама и уложеном труду. Верујем да ће Неда и Лука бити успешни и да ће на новим виолинама стварати музику у којој ћемо сви уживати, а можда и једног дана постати руководиоци оркестра по узору на Милановића-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић. 

img 8934

На свечајној академији наступила су етно група "Миона" из Мионице и гудачки оркестар музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева. Присутнима су се обратили и Јован Вукотић, председник главног одбора Удружења за неговање стваралаштва Жарка Милановића из Београда, Асен Тодоров, терц-мајстор у Народном оркестру Жарка Милановића из Београда и Сузана Радовановић Перић, директорка музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева.

img 8903

У жељи да у свим областима афирмише знаметните суграђане и претке, општина Мионица и Културни центар су у знак поштовања, прошле године установили свечану академију посвећену Жарку Милановићу - рекао је Јанковић.

 

img 8910

Жарко Милановић рођен је 1920. године у Мионици у учитељској породици. Због потребе службе, селе се у Скопље, где остају до 1929. године, а потом трајно прелазе у Београд. На његову иницијативу, основан је Омладински народни оркестар у продукцију Радио Телевизије Србије. Жарко је из анонимности извео многе певаче и инструменталисте, а са својим Оркестром суделовао је у великом броју позоришних предства са сценском музиком у Народном позоришту у Београду. Неки од њих су и Глишићева „Подвала“, „Коштана“, „Ивкова Слава“ и многи други.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту