Почели радови на изградњи Куће Колубарске битке у Мионици

 2

У Мионици је прекјучe почела градња Куће Колубарске битке, мултифункционалног пројекта који ће у 5Д формату приказати победу српске војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Радови се финансирају уз подршку Министарства културе Србије, које је одобрило 13 милиона динара за прву фазу радова. У наредних 60 календарских дана биће завршени радови на адаптацији и доградњи након чега ће Слободан Јевтић Пулика, наш познати сликар који живи и ради у Француској, осликати мурал по угледу на Бородинску битку, импозантних димензија 33×8 метара. Радове на изградњи Куће Колубрске битке обишао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

  • Започели смо реализацију једног од најзначајних пројеката за општину из области културе. Никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу и ово је прилика да им се одужимо. Радимо плански. Најпре смо реконструисали Кулутрни центар, а сада су се створили услови да уз подршку државе изградимо и Кућу Колубарске битке. Општина Мионица и држава Србија понашају се одговорно према свом историјском наслеђу - рекао је Јанковић.


Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света. Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

  • Кућа Колубарске битке и родна кућа Живојина Мишића заокружиће једну историјску и културну целину, а Мионицу добро позиционирати на туристичкој мапи. Центар вароши ускоро ће красити једна импресивна грађевина која ће нас вечно подсећати на наше славне историјске претке, а учиниће да њихове заслуге заувек отргнемо од заборава. Радимо на развоју културе и едукацији наше заједнице. Организују се културна дешавања у реконструисаном Културном центру, опремљена је библиотека. Ускоро нас и очекује и постављање споменика Милану Ракићу-закључио је Јанковић.


У другој и трећој фази радова, током 2022. године биће изграђене верне реплике ровова, осматрачница, оруђа и оружја који су коришћени у Колубарској бици, и инсталирана опрема која ће омогућити приказивање докумената, фотографија и видео формата и производити звучне и визуелне ефекти који ће дочаравати услове на бојишту.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту