Мионица гради галерију, вредна уметничка дела биће део Пуликиног легата у центру вароши

predsednik opstine mionica boban jankovic i slobodan jevtic pulikaОпштина Мионица саградиће уметничку галерију на више од 150 квадрата у центру вароши. Некадашњи стамбени простор биће адаптиран у легат где ће бити изложена уметничка дела сликара, муралисте и филмског ствараоца Слободана Јевтића Пулике. Пуликин легат налазиће се у склопу Културног центра и Куће Колубарске битке која се гради и представљаће заокружену културну, историјску и уметничку целину. Овај пројекат подржао је Кабинет министра без портфеља за недовољно развијене општине и определио 8 милиона динара, док ће локална самоуправа учествовати са 5,5 милиона динара.

dela slobodana jevtica pulike

slobodan jevtic pulikaМионица ће добити уметничку галерију. Много труда и рада смо уложили у овај пројекат и сада смо на корак од реализације. Некадашњи руиниран простор заменио је изузетан Културни центар, у склопу ког се гради Кућа Колубарске битке и Пуликин легат. Ово изузетно наслеђе и део културног блага Србије издићи ће Мионицу на културној мапи читаве Европе, и заједно са Кућом Колубарске битке и Уметничким павиљоном чија је изградња планирана, представља импозантну заоставштину за будућност и покољења која долазе. Култура представља темељ опстанка једног народа и друштва и зато је веома важно да улажемо у њен развој - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.
Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву, а највећи део свог живота провео је радећи широм Европе, највише у Француској. Он је одлучио да Мионици подари 210 уметничких дела међу којима су и уметничка дела Љубе Поповића и Даде Ђурића која ће бити део Легата.

- Годинама негујемо изузетну сарадњу са уметником Слободаном Јевтићем Пуликом. Дугујемо му велику захвалност на вредним уметничким делима која ће се налазити у Мионици. Реконструкција централног парка, споменик Милану Ракићу, Кућа Колубарске битке и Пуликин легат допринеће развоју наше Мионице у културуном и туристичком погледу - додао је Јанковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту