Јанковић и Михајловић потписали Уговор о суфинансирању програма енергетске санације

program energetske sanacije 2

Председник општине Мионица Бобан Јанковић и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић потписали су данас Уговор о суфинансирању програма енергетске санације кућа и станова на територији општине Мионица. Министарство рударства и енергетике одобрило је 2,5 милиона, a општина je издвојила још 2,5 милиона динара, што је укупно 5 милиона динара за грађане Мионице. Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је, приликом уручења нових уговора, да су локалне самоуправе и Министарство обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара  што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава у Србији.

program energetske sanacije 1

- Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину- рекла је Михајловић.

Поред општине Мионица, у Програму енергетске санације учествује још 150 локалних самоуправа које су испуниле услове конкурса који спроводи Министарство рударства и енергетике.

predsednik jankovic na potpisivanju ugovora- Наши грађани су врло заинтересовани за ове субвенције, општина ће у наредном периоду расписати Јавне позиве где се грађани могу јавити. Они ће уз 50 одсто државне субвенције моћи да замене столарију, котлове, термоизолацију и др. То ће позитивно утицати на њихове кућне буџете. Програм енергетске санације је вишестурко користан. Уштедећемо енергију, заштити животну средину и имати одрживу економију. Заједничим снагама градимо нашу земљу, а све у циљу унапређења квалитета живота – рекао је Јанковић.

- Oво није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије-истакла је Михајловић и додала да је то заједнички пројекат државе, локалних самоуправа и грађана.

Задатак свих општина које су ушле у Програм енергетске ефикасности за ову године је спровођење Јавног позива за извођача радова, а потом Јавни позив грађанима који ће остварити право на ове субвенције. Општина Мионица ће благовремено обавестити своје грађане о терминима расписивања конкурса

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту