Мионица прогласила ванредну ситуација због поплава, оформљена комисија за процену штете, председник општине обилази угрожена села

planinica 2

У општини Мионица проглашена је ванредна ситуација и оформљена комисија за процену штете од поплава изазваних обилним кишама интезитета и до 70 милиметара, које су довеле до изливања река и појаве бујичних потока. Бујице су током петка и суботе однеле мостове, пресекле путне правце, док је у неким деловима прекинуто и водоснабдевање. Процењује се да су четири моста срушена, док су још два претрпела озбиљна оштећења. Председник општине Мионица Бобан Јанковић обилази угрожена села и екипе Јавног комуналног предузећа које су све време на терену.

jankovic na terenu

Цео дан смо на терену. Штете које су извазвали бујични токови су велике. Својом снагом, бујица је разорила локалне путеве, мостове. У селима где се нису излили потоци и реке, услед обилних падавина нарушена је инфраструктура. Вода је носила све пред собом. Већ смо успели да санирамо неке путеве, више екипа је на терену. Задесила нас је елементарна непогода, поплављене су и куће, уништени прилазни путеви. Заиста имамо тешку ситуацију. Обићи ћу свако село, сваку кућу. У сталном сам контакту са грађанима да видимо на који начин можемо да помогнемо – рекао је Јанковић.

planinica

Рибница, Топлица, Паклешница, Манастирица, Крчмарска река у горњим токовима, а неке и целим својим током, имају бујични карактер. Озбиљне штете претрпели су мештани свих 36 села у Мионици, а ситуација је најтежа у Планиници, Крчмару, Горњем Лајковцу и Паштрићу, где су мостови урушени, па мештани не могу да пређу преко реке. Поплављене су куће, а нанос је завршио на пољопривредним парцелама и уништио усеве. На извориштима је примећено замућење пијаће воде. На једном броју путева бујице су изазвеле појаву вододерина.

krmar


Након престанка падавина ситуација на терену је почела да се смирује.most u pastricu 2

Падавине које су изазвале поплаве престале су у недељу, а вода је почела да се повлачи остављајући за собом велике количине наноса и огромне штете. Процењује се да је пало и преко 70 милиметара кише за 12 часова у Западној Србији. На целој територији општине Мионица проглашена је ванредна ситуација, а на водотоцима првог реда Топлици и Рибници проглашена је ванредна одбрана од поплава - наводе у Општинској управи Мионице.

most u pastricu

Из општинског Кол центра поручују да је за претходна два дана стигло више од 60 пријава за санирање путева, мостова, кућа, помоћних зграда које су поплављене.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту