ЈУНСКЕ ПОПЛАВЕ У МИОНИЦИ НАПРАВИЛЕ ШТЕТУ ВЕЋУ ОД 150 МИЛИОНА ДИНАРА, ОШТЕЋЕНО 70 КИЛОМЕТАРА ПУТЕВА

 srusen most

Снажне јунске поплаве на територији општине Мионица направиле су штету већу од 150 милиона динара. Комисија за процену штета утврдила је да је оштећено 70 километара путева, и да су нанете озбиљне штете на више од 75 хектара усева. Четири моста су озбиљно оштећена, а два су у потпуности срушена. Дошло је и до појаве клизишта, а поплављено је и 15 домаћинстава. У центру Мионице, услед изливања Рибнице оштећен је тек изграђени парк и игралиште за децу. Општина Мионица је због обилних падавина интетезитета 70 милиметара које су се изручиле током поднева и у ноћи 11. јуна прогласила ванредну ситуацију.

most u pastricu
Председник општине Мионица Бобан Јанковић и даље обилази угрожена села где се санирају штете, док су све екипе Јавног комуналног предузећа „Водовод Мионица“ стално на терену. Ангажоване су и додатне машине предузећа „Колубаре“ из Лазаревца како би у што краћем року грађани имали приступачне и сређене путеве.


Јунске поплаве су нам нанеле огромне штете. Све време смо на терену, с грађанима. Машине се не гасе од првог дана. Путеви су нам уништени, мостови суршени. Успели смо да их оспособимо, али су нам неопходна додатна средства да их у потпуности средимо. Највише је погођена инфраструкутра, али и пољопривреда. Домаћинства такође. Људи су остали без својих усвева, у које су много уложили. Машине су већ биле у сваком селу, где су оспособљени путни правци, али настављамо да санирамо штете и даље – рекао је Јанковић.

ostecen makadamski put
Када је реч о пољопривредним усевима, највише су погођени усеви кукурузa, где је дошло до потпуног уништења дела културе, тако да пресејавање или засејавање другим културама није изводљиво, па је штета једнака изгубљеном приносу на захваћеним површинама.


O размерама катастрофалне поплаве сведочи и мерења са хидролошке станице у Мионице. У ноћи, 11. јуна у 21 час забележен је водостај Рибнице од 62cm, а око 2 часа после поноћи и максималан водостај од невероватних 359cm, што је пораст водостаја од скоро 3 метра за 5 сати.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту