Јанковић: Данас када председник Вучић брани Косово, Милан Ракић има још већи значај

otkrivanje spomenika

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић и председник општине Мионица Бобан Јанковић открили су у Мионици споменик песнику и дипломати Милану Ракићу.

У свом обраћању, Јанковић је нагласио да је осамдесет и четири године Ракић чекао да добије свој споменик у Мионици. Месту где се родио и школовао његов отац, познати економиста Мита Ракић.

boban jankovic

Сваки град има, или настоји да има свог бесмртног амбасадора културе, историје и традиције, амбасадора посвећености, чојства и јунаштва. Нема сумње да је књижевна и људска величина Милана Ракића најбоља препорука Мионице и Србије у најширим оквирима. Данас, када држава Србија и председник Александар Вучић воде историјску борбу за Косово и Метохију, књижевно дело Милана Ракића, има још већу снагу и значај. Србија данас, на Косову брани свој територијални интегритет, част и међународно право, као и пре 110 година, када је Ракић, уз стихове своје песме "На Газиместану", отишао у добровољце. Овде, у својој родној Мионици, на дан свог рођења, Ракић је добио вечно обележје. Добио је место које му одавно припада. Нека се овде не зауставимо. И нећемо. Настојаћемо да у наредним годинама „Дани Милана Ракића“ буду садржајнији, са још више програма. Сада имамо и прелеп простор за то – рекао је Јанковић.

Споменик Милану Ракићу је рад академског вајара и професора Зорана Ивановић, који је такође присуствовано свечаности.

ministar spoljnih poslova nikola selakovic

- Са задовољством сам прихватио позив председника општине Мионице господина Бобана Јанковића да данас, на дан рођења нашег великог дипломате, песника, академика. Великог Србина. Милана Ракића. Овде у месту порекла да откријемо овај велелепни споменик академској вајара Зорана Ивановића. Овим показујемо колико је важно да негујемо културу догађаја. Мионица је једна од ретких општина која улаже у културу. Ракић је службовао у нашем конзулату у Приштини. Ни тада није имао дилему да ли се за Косово и Метохију треба борити. Ту дилему немамо ни ми данас. Наша борба за Косово и Метохију јесте борба за наш опстанак и за наше постојање. Тако и ова генерација, на челу са председником Александром Вучићем и свако од нас немамо дилему. За Косово и Метохију се морамо борити јер је то борба за Србију. Борити се мудрошћу и памећу. Морамо јачати нашу привреду и нашу науку – рекао је Селаковић.

Свечаном откривању споменика присуствовали су представници Српске православне цркве, народни посланици , чланови Одбора за културу Скуштине Србије, представници Општинске управе Мионица, директори јавних установа општине Мионица, велики број ученика и грађана Мионице.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту