Почели радови на изградњи Пуликиног легата у Мионици

 pulika2

Почели су радови на изградњи Пуликиног легата на више од 150 квадрата у центру Мионице. Некадашњи стамбени простор биће адаптиран у легат где ће бити изложено 210 уметничких дела сликара, муралисте и филмског ствараоца Слободана Јевтића Пулике. Локална самоуправа учествује са 5,5 милиона динара, док је Кабинет министра без портфеља за недовољно развијене општине овај пројекат подржао са 8 милиона динара,

pulika1

Председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао је радове и том приликом истакао да је веома важно да се улаже у културу, као и да је време да Мионица коначно добије уметничку галерију, попут великих градова.

Овде, где градимо уметничку галерију, био је руиниран простор. И то ћемо променити. Саградићемо прелепу галерију где ће се налазити изузетна уметничка дела која нам је Пулика поклонио. Ово што данас радимо има велики значај за уметност и културу. Одмах поред налази се Културни центар који смо реконструисали и Кућа Колубарске битке коју градимо. Већ сада се виде озбиљне промене и напредак, а када завршимо све биће то једна заокружена културна, историјска и уметничка целина. Поред тога, подигли смо споменик и песнику и дипломати Милану Ракићу, овде, у Мионици.  Све то представља изузетно наслеђе и део културног блага Србије  које ће издићи нашу општину на културној и туристичкој мапи,  а такође представља и импозантну заоставштину за будућност и покољења која долазе – рекао је Јанковић.

Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву, а највећи део свог живота провео је радећи широм Европе, највише у Француској. Он је одлучио да Мионици подари 210 уметничких дела међу којима су и уметничка дела Љубе Поповића и Даде Ђурића која ће бити део Легата.

pulika3

Годинама негујемо изузетну сарадњу са уметником Слободаном Јевтићем Пуликом. Дугујемо му велику захвалност на свему што је урадио – додао је Јанковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту