Одржана свечана акaдемија у част Жарка Милановића, Јовану Николићу уручена виолина на поклон

 violina 1

У част једном од најпознатијих српских виолиниста Жарку Милановићу, рођеном Мионичанину одржана је свечана академија на којој је Јовану Николићу из Мионице уручена виолина, талентованом полазнику трећег разреда музичке школе „Живорад Грбић“ и четвртог разреда основне школе „Милан Ракић“. Свечана академија је организована трећи пут, а свечана акдемија у знак сећања на Милановића установљена је 2020. године.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић присуствовао је овој свечаности и нагласио да Мионица негује и чува сећање на своје суграђане.

violina 4

Ове године, по трећи пут организујемо свечаност у част Жарка Милановића. Настојимо да на сваки начин организјемо што више догађаја из области културе, а ово је диван повод да се сви заједно сетимо једног од најпознатијих српских виолиниста. Негујемо и улажемо у културу. Ове године свачано смо открили споменик суграђанину, Милану Ракићу, а тренутно градимо Кућу Колубарске битке и уметничку галерију – Пуликн легат. Културни центар смо реконструисали и сада имамо све услове да организујемо што више свечаности, представа и других културних догађаја, на шта сам изузетно поносан. Честитам Јовану на дивном поклону у жељи да буде успешан и да на новој виолини ствара квалитетну музику у којој ћемо уживати – рекао је Јанковић.

Свечана акдемија одржана је под покровитељством општине Мионица, а у организацији Културног центра Мионица, Удружења за очување и неговање стваралаштва Жарка  Милановића из Београда и музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева, као и ученика одељења музичке школе у Мионици.

violina 2

У програму су наступили вокални солисти из Београда: Добрила Милановић, Јован Вукотић и Алекса Зарев уз пратњу десеточланог оркестра Удружења, под управом Мирољуба Тодоровића Џимија, члана Народног оркестра РТС-а.

Наставили су најмлађи Мионичани, ученици мионичког одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева са својим педагозима, хор под управом професора Ане Гајић, оркестар Музичке школе, Етно група „МИОНЕ“ и њихов уметнички руководилац, изузетно посвећена, професор Милена Урошевић.

violina 3

Жарко Милановић рођен је 1920. године у Мионици у учитељској породици. Због потребе службе, селе се у Скопље, где остају до 1929. године, а потом трајно прелазе у Београд. На његову иницијативу, основан је Омладински народни оркестар у продукцију Радио Телевизије Србије. Жарко је из анонимности извео многе певаче и инструменталисте, а са својим Оркестром суделовао је у великом броју позоришних предства са сценском музиком у Народном позоришту у Београду. Неки од њих су и Глишићева „Подвала“, „Коштана“, „Ивкова Слава“ и многи други.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту