Представник Европске комисије Жил Кител: Мионичка топлана на биомасу успешан пример бриге о заштити животне средине

 sastanak jankovica i kitela

Жил Кител, представник Европске комисије изјавио је данас приликом посете Мионици да је мионичка топлана на биомасу успешан пример бриге о заштити животне средине. Кител се састао с председником општине Бобаном Јанковићем с којим је разговарао о могућностима сарадње у циљу даљег унапређења локалне самоуправе.

- Заиста сам пријатно изненађен колико општина Мионица брине о заштити животне средине, социјалној инклузији и колико иноватнивних пројеката и идеја имају. Топлана на биомасу је заиста један пример на који начин се проблем загађења ваздуха може решити. Верујем да ћемо у наставку сарађивати на развоју општине Мионица – рекао је Кител.

jankovic i kitel obilaze toplanu na biomasu u mionici

Јанковић и Кител су обишли топлану на биомасу која је у Мионици пуштена у рад 2019. године.

- Част ми је што имам прилику да господину Кителу представим нашу општину и упознам га са пројектима и плановима. Посвећујемо велику пажњу одрживим пројектима и економији. Пример добре праксе који можемо да истакнемо код нас је свакако топлана на биомасу. Ми смо 2019. године први у Србији пустили у рад топлану на биомасу. У сарадњи са Владом Републике Србије уложили смо 138 милиона динара. Циљ нам је био да смањимо трошкове, загађење и користимо обновљиве изворе енергије. Са новом топланом уштедели смо 14 милиона динара. Бавимо се питањем чисте животне средине, а тренутно градимо 20 километара канализационе мреже и изградићемо два пречистача отпадних вода. То је највећа инвестиција за Мионицу – рекао је Јанковић.

Општина Мионица прва је у Србији пустила у рад топлану на биомасу, а процењује се да су трошкови смањени са 23 милиона динара на 9 милиона. Ова топлана користи дрвну сечку која се показала као економична.

Такође, још један пројекат које ће у великој мери утицати на заштиту животне средине јесте изградња канализационе мреже у 22 насеља које финансира Влада Републике Србије са 1,2 милијарде динара.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту