Председник општине Мионица на годишњицу смрти Живојина Мишића положио венац на његов гроб

polaganje venaca2

Председник општине Мионица Бобан Јанковић положио је венац на гроб војводи Живојину Мишићу на Новом гробљу у Београду. Јанковић је венац на гроб славног војводе положио на годишњицу његове смрти.

polaganje venaca1

Мионица не заборавља свог славног војводу. Мишић је симбол љубави према слободи и отаџбини. Задужио је Мионицу. Задужио је Србију. А ми нећемо дозволити да његове и заслуге српских војника прогута заборав, већ ћемо њихово јунаштво заувек сачувати у Кући Колубарске битке коју градимо у Мионици – рекао је Јанковић.

Кућа Колубарске битке биће изграђена у адаптираном простору реновираног Кулутрног центра уз подршку Министарства културе.

Војвода Живојин Мишић из мионичког села Струганик преминуо је 20. јануара 1921. године у Београду. А у одломку из новина Трибуна посвећеном преминулом Живојину Мишићу писало је следеће: „Сузе су навирале прекаљеним ратницима његове Прве армије и целокупне Врховне команде, који су под његовом командом јуришали као рисови. Умро је највећи војник наше историје, о њему знају Рудничке и Сувоборске горе и Македонски кланци, брда и долине о њему причају све наше бучне и бистре реке. На победоносним крилима његове легенде име му се пронело и ван граница наше отаџбине.

У част војводе Мишића, општина Мионица сваке године организује манифестацију ,,Мишићеви дани“, а дан општине се прославља на дан рођена славног војводе, док је родна кућа Живојина Мишића проглашена за културно добро од великог значаја. Општина Мионица установила је највеће признање општине ,,Златна плакета са ликом војводе Живојина Мишића“ која се додељује на Мишићевима данима за постигнуте резултате и достигнућа у области војне службе, науке и доктрине, стваралаштва и руковођења, поштовања етичких норми и личног примера у извршавању задатака.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту