Велико признање за општину Мионица

priznanje naled

Општина Мионица један је од најуспешнијих локалних самоуправа према оствареним резултатима на пољу развоја еУпрве у локалној заједници током 2022. године саопштено је на завршној конференција пројекта „Успостављање Индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалних самоуправа у Републици Србији, који спроводи НАЛЕД уз подршку Европске уније Признање за остварене резултате примио је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

- Хвала НАЛЕДУ на специјалном признању за остварене резултате у области укључивања грађана у рад локалне самоуправе путем информационих технологија. Мионица је у сарадњи са НАЛЕД-ом постала члан клуба са повољним пословним окружењем, што потврђује наш напредак у привреди. На добром смо путу, али чека нас још много посла. Циљ је да све буде доступно и да грађани буду задовољни – рекао је Јанковић.

Општина Мионица је у 2021. години отворила електорнски шалтер у оквиру еУправе. Портал нуди око 500 услуга, а неке од њих су преузимање личних докумената,  плаћање пореза, уписивање деце у вртић, школу и др.

Пројекат “Успостављање индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалне самоуправе у Републици Србији” има за циљ унапређење еУправе и побољшање спровођења заштите података о личности у јединицама локалних самоуправа кроз оснаживање грађана и организација цивилног друштва у реформским процесима.

У оквиру овог пројекта израђен је посебан софтвер којем приступају општине и градови ради попуњавања упитника о степену развијености еУправе, а софтвер се такође пуни подацима који се добијају од других органа – РАТЕЛ, Канцеларија за ИТ и еУправу, Републички геодетски завод, Републички завод за статистику, итд. Током 2022. године спроведено је прво мерење ЛЕИ индекса, а резултати, који указују на степен развијености еУправе на локалном нивоу, представљени су на интерактивној мапи, где корисници могу детаљније да се упознају са карактеристикама градова и општина у доменима инфраструктуре, људских капацитета, заступљености и квалитета еУслуга, као и укључивања грађана у развој еУправе на локалном нивоу.

Поред Мионице признања за остварени напредак припала су градовима Врање, Ниш, Ужице, Крагујевац и Бор као и општинама Опово, Свилајнац, Кањижа, Врњачка Бања, Црна Трава.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту