Препород улагања у културни живот Мионичана

mural

У Мионици су у току радови на изградњи Куће Колубарске битке и Пуликиног легата. Пројекте вредне више од 38 милиона динара заједнички финансирају Министарство за културу, локална самоуправа и Кабинет за недовољно развијене општине. Кућа Колубарске битке и уметничка галерија налазиће се у склопу Културног центра који је потпуно обновљен 2016. године и представљаће једну заокружену културну, историјску и уметничку целину.

Када смо реконструисали Културни центар знали смо да је то почетак улагања у културни живот наше општине. Данас Културни центар окупља и млађе и старије. Организују се разне изложбе, књижевне вечери, концерти, представе. Деца данас имају где да покажу своје таленте. Све ово нам говори да смо на правом путу и да смо покренули један замајац када је реч о овој области. Поносан сам на све што радимо. Данас градимо Кућу Колубарске битке која представља националан пројекат, на радост, свих грађана Србије, не само Мионице. Ушли смо у другу фазу радова. У склопу Културног центра градимо и галерију где ће се налазити дела Слободана Јевтића Пулике која нам је поклонио. Решени смо да наставимо са улагањем у културу јер знамо шта то значи за један народ и једну нацију. Сигуран сам да ће ово што данас радимо донети само добро нашим поколењима – рекао је председник општине Бобан Јанковић.

 pulikin legat

Велика заинтересованост локалне самопураве да се бави питањем културног идентитета и наслеђа потврђује и чињеница да је прошле године откривен и споменик песнику и дипломати Милану Ракићу, пореклом Мионичанину, испред обновљене основне школе у Мионици која носи његово име.

Један од важних пројеката из области културе јесте и будућа уметничка галерија на више од 150 квадрата у центру вароши. Некадашњи стамбени простор биће адаптиран у легат где ће бити изложена уметничка дела сликара, муралисте и филмског ствараоца Слободана Јевтића Пулике.

Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву, а највећи део свог живота провео је радећи широм Европе, највише у Француској. Он је одлучио да Мионици подари 210 уметничких дела међу којима су и уметничка дела Љубе Поповића и Даде Ђурића која ће бити део Легата, а у сарадњи са њим реализује се и пројекат изградње Куће Колубарске битке. Кућа Колубарске битке је пројекат од националног значаја који ће у 5Д формату приказати победу српске војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. По угледу на Бородинску битку већ је осликан мурал импозантних димензија 33×8 метара. А у другој и трећој фази радова биће изграђене верне реплике ровова, осматрачница, оруђа и оружја који су коришћени у Колубарској бици, и инсталирана опрема која ће омогућити приказивање докумената, фотографија и видео формата и производити звучне и визуелне ефекти који ће дочаравати услове на бојишту.

radovi na izgradnji kuce kolubarske bitke u mionici

Значајан података који говори о прогресу културе у овој општини јесте да је у последњих пет година повећани број ликовних изложби и књижевних вечери за 30 одсто, а број посетилаца за више од 25 одсто. А ликовна колонија „Рибница“ окупља велики број уметника из европских земаља који сваке године бораве у Мионици.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту