Професор доктор Војислав Андрић: Мионицу сматрам својом другом кућом

prof. andric i nagradeni ucenici

Пред бројним поштоваоцима, у Великој сали Културног центра у Мионици, одржано је вече културе и поштовања, посвећено овогодишњем добитнику Вукове награде Културно просветне заједнице Србије, професору доктору Војиславу Андрићу, истакнутом професору доктору математике, дугогодишњем директору Ваљевске гимназије, културном и јавном раднику.

О његовим изузетним резултатима, уз дивну фотопрезентацију и традиционално уметничко вођење кроз животни пут професора доктора Андрића, водила нас је Радмила Новаковић, а о значајним достигнућима говорили су Бобан Јанковић, председник општине Мионица, професор доктор Вера Ваш, Мирослав Трифуновић, редитељ, уз тамбурашки оркестар „Боеми“ из Ваљева.

Велика ми је част и задовољство што је Мионица угостила нашег професора доктора Војислава Андрића, човека који је био присутан кроз наше одрастање. Вежу нас дивне успомене за њега. Ја сам имао прилику да се припремам за пријемни испит. И заиста, тада сам много научио од њега када је у питању математика, али када је у питању и живот. Он је нама говорио да математика служи да математика служи да се решавају проблеми. Ако добро решаваш проблеме, нећеш их носити и неће вам бити терет. Али исто тако, рекао нам је и једну добру ствар, коју сам запамтио кроз разговор. Дакле, не морате се бавити проблемом док решавате задатке. Можете доћи до решења ако заобиђете проблем. Заиста је велика част и задовољство, да у тридесет година Вукова награда дође у наш крај – рекао је Јанковић који је честитао и младим мионичким математичарима који су тог дана освојили медаље.

predsednik opstine mionica boban jankovic

Честитам нашој талентованој деци на освојеним медаљама. Поносан сам што пажњу посвећујемо правим стварима. Реконструисане школе, бесплатни уџбеници, бесплатни програми у Центру за образовање и развој и још много тога показује колика су улагања у школство, а ми ћемо у том смеру и наставити – додао је Јанковић.

Круну вечери дао је сам професор Андрић, дирљивим сећањем на својих шест година детињства у Осеченици и Крчмару, где је растао уз своје родитеље, просветне раднике.

profesor vojislav andric

Одрастао сам у Мионичкм крају и Мионицу сматрам својом другом кућом. Захвалан својим пријатељима, јер су ме они подржавали и давали ми путоказ. Богат сам толико колико је богата моја породица, колико су богати моји ђаци. Желим да Мионица која има идеје, која има идеје, која има нешто што други градови ове величине немају. Има Центар за образовање. Желим да иде корацима још снажније у развој. А развоја нема без образовања, без учења, без кулутре, без науке. Ја сам поносан што сам следећи своје родитеље, и ја се отиснуо у ту професију – рекао је професор Андрић.

Вукова награда је најпризнатија српска просветитељска награда. Културно-просветна заједница Србије установљава и додељује Вукову награду за изузетан допринос развоју културе, просвете и науке у Републици Србији и свесрпском културном простору.

svecanost u kulturnom centru

Професора Војислава Андрића за добитника Вукове награде предложили су председник Српске академије наука – академик проф. др Владимир Костић и академици – ваљевски гимназијалци: академик Матија Бећковић, академик проф. др Александар Лома, академик проф. др Миодраг Матељевић, академик проф. Др Миодраг Лома, проф. др Владимир Мићић и новинар и публициста Милош Јевтић. Предлог су подржали Ваљевска гимназија, Друштво математичара Србије, Абрашевић Ваљево и Модерна галерија Ваљево.

publika

Као и обично, неуморан професор Андрић, и тог дана је за ученике мионичких школа одржао математичко и логичко такмичење, прогласио победнике и поделио медаље.

Од професора доктора Војислава Андрића се такво вече и очекивало, уз бројно присуство бивших ученика. Баш тако се, с нестрпљењем, очекују његове даље иницијативе и реализације новх идеја

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту