Министар Мартиновић: Мионичко агилно руководство на терену са грађанима од првог дана поплава

 jankovic i martinovic u popadicu

Због обилних падавина које су погодиле територију општине Мионица, дошло је до великих оштећења локалних путних праваца. Поједини путеви, пре свега они некатегорисани и макадамски, након последњих киша, остали су недовољно проходни. Ово је нарочито било изражено у брдско-планинском подручју мионичке општине, где је штета на путној инфраструктури процењена на више од 40%, речено је данас у Мионици након састанка министра државне управе и локалне самоуправе др Александра Мартиновића и председника општине Бобана Јанковића.

jankovic i martinovic u berkovcu

Наведено је и да је оштећено више од 20 хектара усева, те већи број домаћинстава у селима, као што су Планиница, Струганик, Берковац, Попадић, Крчмар, Осеченица, Горњи Лајковац, Кључ и Мионица, где је била најтежа ситуација.

Осим тога што је похвалио предузимљивост општине и њеног руководства, те брзину санирања дела штете од поплава, министар Мартиновић је казао да извештаји о поплавама сукцесивно стижу у Владу Србије која је већ започела да исплаћује штету. Он је додао да јединице локалне самоуправе могу очекивати и подршку државе у реконструкцији путне мреже. Како је навео, држава је већ почела да санира штету на саобраћајној инфраструктури, али јој предстоји тек велики рад на обнови у овом сектору, а за шта су потребна значајна финансијска средства. Он је подсетио на то да само у Мионици има на стотине километара путева, али је и нагласио да је уверен да ће уз стабилан буџет и економски раст, а заједничким снагама централног нивоа власти и локалне заједнице, бити завршен већи део посла.

jankovic i martinovic u poseti popadicu

Захваљујем се министру Александру Мартиновићу и Влади Републике Србије који воде рачуна о малим местима као што је наша општина која је у низу поплава које су нас задесиле претрпела велика оштећена. Однети су мостови, порушена инфраструктура, оштећени пољопривредни усеви. Још се нисмо опоравили од претходне поплаве,а већ нас је стигла следећа. Ми смо од првог момента са грађанима и екипама на терену. Успевамо да оспособимо путеве, мостове колико можемо, али штете су стварно великих размера. У последње две поплаве које су нас задесиле за кратко време, прелиминарне процене су да су штете на мостовима, путевима, инфраструктури, пољопривреди и до 300 милиона динара. Још једном хвала министру Мартиновићу на посети, хвала грађанима на стрпљењу и верујем да ћемо у што краћем року, уз помоћ државе успети да санирамо оштећења – изјавио је Јанковић

jankovic i martinovic u pastricu

Мионица је, иначе, десета јединица локалне самоуправе коју је министар Мартиновић посетио како би разговарао о санирању свих штета и последица које су забележене након временских непогода у мају и јуну ове године.

Министар Мартиновић и преседник општине Бобан Јанковић обишли су мост у Паштрићу, путни правац у селу Попадић, као и клизиште у насељу Берковац, а министар Мартиновић поклонио је мионичкој општинској управи двадесет лаптоп рачунара као допринос даљем развоју њене електронске управе

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту