Отворени 27. Мишићеви дани у Мионици

 boban jankovic govori na otvaranju 27.misicevih dana

Свечаним програмом, интонирањем химне и подизањем заставе почели су 27. Мишићеви дани у Мионици у суботу 15. јула. На свечаном отварању на Тргу војводе Мишића присутнима се обратио први човек Мионице Бобан Јанковић који је истакао значај манифетације која скоро три деценије окупља и повезује Мионичане у чувању и неговању сећања на војводу Живојина Мишића, најпознатијег и најпризнатијег Мионичанина.

otvaranje

Мионица је кроз све ове године показала да може да буде достојни чувар херојског наслеђа. И не само да је показала, него на то има сва права, јер овде, са Рибничког моста,све је и почело. Почела је битка за слободу Србије. Одавде. Из Мионице.Споменик војводи Мишићу на Тргу, где се вечерас налазимо, а који носи његововеличанствено име, спомен кућа у Струганику, манифестација, највиша општинскапризнања доказ су да Мионица јесте достојни чувар сећања на свог војводу.А данашња Мионица се ту неће зауставити, него ће на још један начин показатизахвалност за слободу, за славу, за заслуге и зато ћемо, овде, у нашем месту где је војводаМишић преузео команду над измученом, уморном, неухрањеном, голом, десеткованомПрвом армијом, управо ту, саградићемо вечни споменик српским војницима, српскимсељацима који су у опанцима носили пушке и донели слободу. Саградићемо КућуКолубарске битке. Њима у част. Прве две фазе смо завршили и ускоро настављамо трећу – рекао је Јанковић.

etno grupa mione

У програму наступили су квартет „Полиптих“ са солитстом Марком Томићем који су извели химну Републике Србије „Боже правде“ и „Тамо далеко“, док су етно група „Мионе“ отпевали „Поздрав Мионици“ и „Нисам дуго пливала кроз село“Истог дана, отворена је изложба “Тамо далеко“ Маринка Лугоње у новом галеријском простору у оквиру Културног центра.

marinko lugonja

Реч је о специфичној визуелно-литерарној изложби кја је дело људи које краси велики ентузијама, љубав према отаџбини и велико поштовање према прецима, захваљујући којима и они постоје. Када говоримо о том великом времену Великог рата, тешко је изабрати онај тренутак који би издвојио у мору догађаја који су били у раздобљу од јуна 1914. до децембра 1918. године значајна за историју нашег народа – истакао је Лугоња који није крио задовољство што је баш ова изложба отворила 27. Мишићеве дане која је у оквиру обележавања јубилеја 100 година од победе у Великом рату дала ипечан званичној церемониј Дана подизања српске заставе на Белој кући, 28. јула 2018. године у Вашингтону.

jankovic i lugonja

Некада је ово била стара, трошна, урушена кућа у центру Мионице, а ми смо успели да је уз помоћ државе претворимо у један модеран и галеријски простор. Мионица данас улаже у културу, образовање, инфраструктуру, бољи живот – рекао је Бобан Јанковић на отварању изложбе која је отворена до 25. јула.

До краја манифестације, посетоице очекује богат садржајни програм, спортски турнири, коцерти Џенана Лончаеревића, Биљане Марковић, Ђанија, вече музике и вина, варшко вече и још много тога. А новост је да ће ове године Свечана академија у част војводе Мишића након 22. године бити одржана у Струганику

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту