Пред Мишићевом родном кућом Вучевићу уручена награда "Војвода Живојин Мишић"

 jankovic urucuje ministru vucevicu plaketu

У част војводе Живојина Мишића, на дан његовог рођења, на свечаној академији која је у оквиру "Мишићевих дана" одржана испред његове родне куће у Струганику, министру одбране и потпредседнику Владе Србије Милошу Вучевићу уручена је специјална плакета "Војвода Живојин Мишић". Вучевићу је плакету уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић. Такође, у знак захвалности за лични допринос и подршку које Министарство одбране и Војска Србије пружају општини Мионица, Јанковић је уручио и плакете са ликом војводе Мишића бригадном генералу Милану Поповићу и потпуковнику Зорану Каравидићу.

svecana akdemija u struganiku

Живојин Мишић поникао је из народа, делећи његову судбину и у рату и у миру. Он, који је рођен као тринаесто дете у сељачкој породици уселио се у душу српског рода и смештен је у легенду, незаборав, трајања докле год нас има. Захваљујем се потпредседнику Владе Републике Србије и министру одбране Милошу Вучевићу, који је одвојио време и указао част обележавању ове свечаности. Мионица је захвална. А оно што ми данас можемо јесте да негујемо сећања и чувамо од заборава заслуге војводе Мишића. Баш у Мионици где је Мишић преузео команду над Првом армијом биће саграђен вечни споменик сећања на највећу Српску победу. Заслужио је то српски војник. После више од века чекања, ми који данас ходамо Мионицом, ходамо Србијом подићи ћемо споменик - Кућу Колубарске битке, чија је изградња у току – рекао је Јанковић и додао да ће општина Мионица настојати да сваке године свечану академију одржи у Струганику.

svecana akademija 1
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић истакао је да су „Мишићеви дани“ прилика да се продуби поверење у војну, одбрамбену способност Србије, у спремност Војске да изврши своје уставом одређене мисије и задатке, али и поверење у савестан и одговоран рад Министарства одбране.

predsednik opstine jankovic i ministar vucevic

Мишић нам је указао пут којим треба да идемо. Он није само наш учитељ ратне вештине и стратегије. Он је отац и учитељ поштења и достојанства нашег официра и човека. Он је пример безрезервне љубави према отаџбини и роду српском. Он је инспирација и путоказ. Обавезујемо се пред нашим војводом да ћемо делати и градити систем онако како је он подучавао свој српски род. Хвала Богу што нам је подарио овог верног сина свог српског рода и порода. Нека ти је вечна слава и хвала бесмртни војводо наш – рекао је министар одбране и захвалио Општини Мионица на традиционалним наградама које уручује најбољим официрима и на томе што прати развој војних наука и резултате рада и школовања официра.

svecana akademija
У оквиру програма наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, а монолог војводе Живојина Мишћа из „Колубарске битке“ извео је глумац Народног позоришта из Београда, такође родом из Мионице, док су у свечаности учествовали и чланови Клуба љубитеља историјског плеса.

jankovic urucuje plaketu birgadnom generalu popovicujankovic urucuje plaketu potpukovniku karavidicu

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту