Одржана свечана академија у знак сећања на Жарка Милановића, Петри Бабић уручено виолончело на поклон

 petra babic

У част једном од најпознатијих српских виолиниста Жарку Милановићу, рођеном Мионичанину одржана је свечана академија на којој је Петри Бабић из Мионице уручена виолончело, талентованој ученици четвртог разреда музичке школе „Живорад Грбић. Свечана академија је организована четврти пут, а свечана акдемија у знак сећања на Милановића установљена је 2020. године.

ucesnici

Настављамо са улагањем и негујемо културу сећања. Мионица не заборавља своје суграђане. Културни центар смо реконструисали и сада имамо све услове да организујемо што више свечаности, представа и других културних догађаја, на шта сам изузетно поносан. Поред тога, градимо Кућу Колубарске битке, Мионица је добила и прву уметничку галерију, а дајемо све од себе да нашој талентованој деци будемо подршка – рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.


Свечана акдемија одржана је под покровитељством општине Мионица, а у организацији Културног центра Мионица, Удружења за очување и неговање стваралаштва Жарка Милановића из Београда и музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева, као и ученика одељења музичке школе у Мионици.

mione

У програму су учествовали Јован Вукотић и Алекса Зарев, чланови „Удружења за чување успомене на Жарка Милановића“ из Београда. Музичка школа „Живорад Грбић“ из Ваљева, која има своје одељење и у Мионици, представила се наступом ученичког хора, малог гудачког оркестра, великог оркестар хармоника, групом МИОНЕ, као и најбољим младим надама, које су се представиле музичким минијатурама на својим инструментима. Читав овај подухват припремили су професори Музичке школе са својим ученицима, а комплетан програм је музички уредила професор Милена Урошевић. Мионичка публика је умела да препозна и дуготрајним аплаузима да награди све учеснике.

Жарко Милановић рођен је 1920. године у Мионици у учитељској породици. Због потребе службе, селе се у Скопље, где остају до 1929. године, а потом трајно прелазе у Београд. На његову иницијативу, основан је Омладински народни оркестар у продукцију Радио Телевизије Србије. Жарко је из анонимности извео многе певаче и инструменталисте, а са својим Оркестром суделовао је у великом броју позоришних предства са сценском музиком у Народном позоришту у Београду. Неки од њих су и Глишићева „Подвала“, „Коштана“, „Ивкова Слава“ и многи други.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту