Јовановић и Јанковић посетили младе мионичке програмере и обишли село Доњи Мушић где је уведен брзи интернет

vcm 8909 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и председник општине Мионица, Бобан Јанковић посетили су данас мионичке ђаке који су се пласирали на републичко такмичење из програмирања и обишли село Доњи Мушић, код Мионице, поводом завршетка радова на изградњи широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре и увођења брзог интернета у прве куће и школу овог села.

„Доњи Мушић, код Мионице је 208. село у Србији које је добило приступ брзом интернету, па ће, између осталог, 65 ученика осморазредног издвојеног одељења основне школе „Милан Ракић“ – Доња Топлица у овом селу, од сада имати могућност одржавања дигиталне наставе, часова информатике и рачунарства и коришћења дигиталних уџбеника, док је 28 домаћинстава већ прикључено на интернет. Поред ђака из Доњег Мушића, издвојено одељење похађају и ученици из околних села Вировца, Вртиглава, Горњег Мушића, Великих Маришта и Наномира. У 208 села до којих смо до сада довели оптичку телекомуникациону инфраструктуру живи приближно 90.000 становника и они сада могу да користе електронску управу, еАграр, електронску трговину, али и да прате на стотине телевизијских канала“, рекао је Јовановић.

vcm 8841

Он је нагласио да прва фаза овог пројекта обухвата изградњу приближно 4.700 км оптичких траса, за око 700 руралних насеља, близу 120.000 домаћинстава и око 730 школа, као и да ће се завршетком друге и треће фазе, до краја 2025. године, преко 99% домаћинстава у РС имати фиксни оптички приступ интернету, брзине преко 100 Mbps. Јовановић је додао и да је кроз пројекат Повезане школе у Мионици, који је Министарство завршило претходне године, завршена изградња локалне рачунарске мреже у 6 основних и средњих школа, док је на Академску мрежу РС (АМРЕС) повезано 17 објеката основних школа и њихових издвојених одељења.

,,Захваљујем се министру Михаилу Јовановићу на посети нашој општини и нашим школама. Ученици у издвојеном одељењу у Доњем Мушићу сада ће имати квалитетније услове за наставу и образовање. Данас смо имали прилике да видимо и наше изврсне ђаке који су нам показали шта они све раде, а добра вест је да су се пласирали на републичко такмичење у Београду које ће се одржати у априлу. Мионица има будућност, а на нама је да нашу децу подржимо и обезбедимо им што боље услове. План је да кроз Центар за образовање и развој уврстимо и школу роботике. Настављамо да улажемо у образовање и едукацију наше деце и у томе имамо велику подршку државе", рекао је председник општине Мионица, Бобан Јанковић.

Јовановић и председник општине Мионица, претходно су посетили Центар за образовање и развој у Мионици, у оквиру којег им је ученик ОШ „Милан Ракић“ Огњен Поповић представио заједничко идејно решење тима у категоријама програмирање дрона и програмирање мБота на смотри „Знањем за будућност“ којим су се пласирали на републичко такмичење. Поред ученика Огњена, тим чине ученици Вељко Дикић, Никола Јовановић и Матеа Читаковић. 

Посети ОШ „Милан Ракић“ у селу Доњи Мушић присуствовали су и представници Телекомa Србија и Roaming Networks. Министарство информисања и телекомуникација опремило је школу са штампачем и пратећом опремом за рачунаре.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту