У Мионици на Лазареву суботу најављена обнова Храма Вазнесења Господњег

 porta

У Мионици је обележен дечији празник Лазарева субота – Врбица којом је започела и акција прикупљања средстава за обнову Храма Вазнесења Господњег у Мионици који је саграђен 1856. године.

vrbica.00 04 30 14.still016

На почетку програма, а по завршетку Вечерњег Богослужења, присутнима се обратио Архијерејски намесник колубарског протојереја ставрофора Саша Тимотић.

- На предлог господина председника Бобана Јанковића и на његову иницијативу, у договору са црквеном општином Мионица и благословом Његовог пресвештенства епископа Исихија добијен је благослов да се крене у обнову нашег Храма. Као што смо чули, овај храм је сазидан 1856. године, а саградило га је 40 домова. Једина обнова била је после земљотреса. Наши најмалађи данас су први покренули акцију да скупе колико год новца и они треба да нам послуже као пример. Како је и сам Господ Исус Христос васкрсао праведног Лазара, ја се надам да ће и овај наш храм васкрснути у пуној лепоти. Ако су могли 40 домова да саграде, надам се да ћемо ми моћи да обновимо. Нека буде на спасење и нека нам деца дају пример како треба свој храм да волимо, јер у овом храму своју ћемо децу крштавати и венчавати. Од свег срца вам желим све најбоље. Нека буде са срећом почетак обнове-изјавио је Тимотић.

hor

Мионичка црква, Храм Вазнесења Господњег, данас иначе, најстарија зграда у Мионици, прво звоно добија 1923. године. А одлуком Републичког завода за заштиту споменика културе, 1962. године црква добија статус споменика културе.

jankovic timotic

-Драги моји Мионичани, уважени представници Српске православне цркве. Није ово само моја иницијатива, ово је иницијатива свих нас. Круна наше вароши је наш прелепи Храм где сви често долазимо и зато је од изузетне вароши да га обновимо. Наравно да ће ово бити један велики посао, али сам сигуран да ако су у 19. веку 40 породица успели да сазидају овај прелепи храм, верујем да ћемо и ми успети да обновимо наше духовно средиште, место где се окупљамо. А уз то, ако имамо и благослов нашег владике Исихија, сигуран сам да ћемо то и остварити. Такође, желим да се захвалим црквеној општини на изузетној сарадњи и вољи да кренемо у обнову. Позивам вас да сви заједно будемо једна породица, да дамо свој допринос и да већ до краја године завршимо велики део посла-каже председник општине Мионица Бобан Јанковић.

radionice

У оквиру програма који је уприличен поводом празника, а у сврху прикупљања средстава за обнову мионичке цркве, ученици ОШ „Милан Ракић“ прикупили су око 80 хиљада динара на продајној изложби где су сами правили разне рукотворине.

izlozba 1

А полазници Предшколске установе „Невен“ и ученици ОШ „Милан  Ракић“ са својим васпитачима и учитељима, у сусрет Васкрсу организовали су радионицу шарања јаја.

folklor

Кулутрно уметничка  друштва  „Војвода“, „Топлица“  дечији хор ОШ „Милан Ракић“,солисти Стефан Милић и Марија Милић наступили су оквиру културно-уметничког порограма.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту