Оснивање првог биодистрикта у Србији почело у Мионици

boban jankovic

У мионичком селу Толић одржан је дијалог о биодистриктима као иновативном алату ка трансформацији прехрамбених система у Србији. Ово ће бити први биодистрикт, не само у Србији, већ у југоисточној Европи.

Дијалог је организован у сарадњи Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, општине Мионица и Националне асоцијације Сербиа Органика и окупио је представнике локалних самоуправа са територије округа Колубара, пољопривреде произвођаче, мала предузећа, представнике Привредне коморе Србије и туристичких организација, образовне установе и пружаоце услуга из домена угоститељства и туризма, са циљем да се заједнички размотре иновативне стратегије за одрживије прехрамбене системе.

ucesnici selo tolic

Присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је рекао да ће први биодистрикт у Србији и у овом делу Европе бити са разлогом основан баш у Мионици.

-Ми смо већ препознали значај органске производње и то кроз субвенције  и подстичемо. Наш крај обилује прелепом природом, плодном земљом, туристичким потенцијалима и као најважније, добрим домаћинима. Сигуран сам да ће ово што смо данас започели имати позитиван утицај на развој наше општине и да ћемо створити нове прилике за развој органске производње и на тај начин подстаћи наше суграђане да се развијају у овој области. Локална самоуправа ће увек дати подршку оваквим иницијативама – каже Јанковић који се захвалио свима који су дали допринос и учестовали у дијалогу.

Општина Мионица кроз Јавне позиве из области пољопривреде пружа директне мере подршке органским произвођачима и до 100 одсто када је реч о сертификацији за бављење органском производњом, набавком пластеника и др.

ivana simic

Ивана Симић из Националне асоцијације Сербиа Органика истакла је да је ова асоцијација доносилац идеје о формирању биодистрикта у Србији. Такође, она је изразила своје задовољство да, годину дана од покретања ове идеје и идентификације Колубарског округа као региона са изузетним  богатством у људским, природним, туристичким, културно-историјским одликама, се дошло до тачке када се постављају темељи за подизање и будући интензивни развој Биодистрикта Колубара. Тим поводом, она је позвала све заинтересоване појединце, институције и организације са територије округа Колубара да се прикључе и у будућем периоду допринесу изградњи и одрживом функционисању Биодистрикта Колубара.

Павле Ђорђевић, чије  се газдинство налази на територији Ваљевске Каменице и који се више од шест година успешно бави органском производњом и Драган Сретеновић, органски произвођач из Мионице који се бави и руралним туризмом,  представили су учесницима дијалога разлоге њихове мотивације да се активно укључе у иницијативу формирања биодистрикта. Они су позвали све остале локалне актере да заједно утврде и поставе основне приоритете, правце и циљеве будућих биодистрикта у Србији.

Међународни експерт др Хуан Пабло Шурано је скупу представио интернационална искуства и значај прикључења Биодистрикта Колубара Међународној мрежи еко региона.

На крају панела, учесници су се усагласили да је неопходно обезбедити одрживост прехрамбених система, која се пре свега огледа у проналажењу решења за производњу довољне количине здраве хране тако да основне економске, социјалне и еколошке претпоставке које се користе за производњу не угрозе исхрану и живот будућих генерација.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту