fbpx

 

ОБЕЛЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

evropska nedelja mobilnosti

Општина Мионица се од 16. до 22. септембра трећу годину заредом прикључила обележавању Европске недеље мобилности, која се организује у циљу повећања свести о значају урбане мобилности и саобраћаја без издувних гасова. Овогодишњи програм је обиловао занимљивим и едукативним садржајима у којима су претежно учествовала деца, али и старији грађани. Одржане су многобројне активности, а само неке од њих су „Правилно бицикл вози да те нико не угрози“, такмичење у брзом ходању, као и сајам превозних средстава без издувних гасова. Најмлађи Мионичани показали су велику заинтересованост за очување природе и заштиту животне средине. Малишани су на ове теме писали литерарне радове и цртали стрипове, учествовали на такмичењима у савладавању полигона спретности бициклом, брзом пешачењу и сличним активностима. Данас, последњег дана манифестације, биће обележене пешачке стазе у Бањи Врујци.

-Ово је само један од многобројних корака које морамо направити како бисмо живели у здравој средини и нашим најмлађима оставили у наслеђе очувану Мионицу. Важно је да се сваки дан понашамо као да је Европска недеља мобилности и да на тај начин побољшамо здравље, природу, али и једни друге - нагласио је председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је присуствовао програмима манифестације.

Европска недеља мобилности је годишња кампања организована од стране Сталне конференције градова и општина и Владе Краљевине Шведске у оквиру програма „Подршка локалној самоуправи на путу ЕУ интеграција“

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ТРЕТМАНУ СУЗБИЈАЊА ЛАРВИ КОМАРАЦА

komarcidfdfggf

Дана 23. септембра 2020. године, уколико се стекну неопходни метео услови, предузеће SINITRA DDD d.o.o.из Ваљева, Кнез Михајлова 79, ће почети третман сузбијања ларви комараца на територији локалне самоуправе. Радови ће се изводити у периоду од 09 до 18 часова. Планирано је да радови трају 1 дан. Третман ће се вршити препаратом за сузбијање ларви комараца LARVASTOP PIRIPROX 0,5 ZG.

 

РЕСТРИКЦИЈЕ ВОДЕ У РАЈКОВИЋУ

mali grb mionice

Због ублажавања последица суше ЈКП Водовод Мионица је принуђен да уведе привремене мере расподеле расположиве количине воде у условима несташице на водоводу Рајковић

дан уторак 15.09.2020. - Воду ће имати мештани села Буковац, Мратишић и део Робаја (Јаковљевићи, Бојиновићи и Гавриловићи)
дан среда 16.09.2020. - Воду ће имати мештани села Рајкови и део Робаја (Драгојевићи и Радивојевићи)
дан четвртак 17.09.2020. - Воду ће имати мештани села Осечиница и села Голубац

Овакав распоред се понавља сваки трећи дан. У случају већих кварова мењаће се распоред у водоснабдевању.

Пун текст одлуке можете преузети овде.

ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА МИОНИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

 

Пригодним програмом у клубу Културног центра данас је обележенa 76. годишњица ослобођења Мионице у Другом светском рату у знак сећања на догађаје од 11. септембра 1944. године, када су борци Шесте личке и Осме црногорске бригаде на овом простору успешно извели војну операцију против окупатора. Уметнички део програма обележио је наступ глумца Предрага Коларевића и пројекција делова документарних филмова о Другом светском рату, а поздравне речи присутнима су упутили председник општине Мионица Бобан Јанковић и председник Удружења пензионера „Војвода Мишић“ из Мионице Радиша Станковић.

- Не смемо заборавити све жртве које су пале у борби против окупатора и зато је важно сваке године обележити овај дан. Победа над фашизмом и период који је уследио је обележен стварањем државе која је била оличење европских вредности. Поштујући те вредности, угледајмо се на време иза нас како би стварали бољу породицу, бољу заједницу, бољу Мионицу, бољу Србију-рекао је Јанковић.

Председник мионичког Удружења пензинера Радиша Станковић је искористио прилику да подсети на историјат обележавања 11. септембра. Такође је нагласио да је од завршетка Другог светског рата прошло много година и да је дошло крајње време да превазиђемо поделе из тог периода и да заједничким снагама кренемо у грађење боље будућности.

Делегације општине Мионица и Удружења пензионера су у јутарњим часовима дположиле венце на неколико спомен обележја посвећених Другом светском рату на територији Општине.

 

ИЗ МИОНИЦЕ СТАРТОВАЛА ДРУГА ЕТАПА 60. МЕЂУНАРОДНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ „КРОЗ СРБИЈУ“

 tur d srbija2

Тачно у подне са Трга војводе Мишића у Мионици стартовала је друга етапа 60. Међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“, која је кренула 31. августа из Источног Сарајева. Знак за старт дао је председник општине Мионица Бобан Јанковић који је претходно поздравио све актере најдуговечнијег спортског такмичења на Балкану.

 tur d srbija1

Мионица је и овог пута доказала да може да буде успешан домаћин једног великог такмичења као што је бициклистичка трка „Кроз Србију“. Желим пуно успеха свим учесницима и будућим победницима и да из Мионице понесу мисли које је изговорио наш најславнији суграђанин велики војсковођа војвода Мишић „Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред! Захваљујем се Бициклистичким савезима Србије и Републике Српске на сарадњи у организацији једног од најважнијих спортских догађаја у нашој земљи ове године и што су допринели да се данас име Мионице помиње широм света– рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

 tur d srbija3

Трка је стартовала 31. августа у Источном Сарајеву. Победник прве етапе која је јуче вожена од Јахорине до Златибора је Роман Маикин из Русије који вози са тим „Cambodia cycling academy“. Он ће покушати да сачува „жуту мајицу“ на преостале две етапе, данашњој од Мионице до Пожаревца и последњој која ће сутра бити вожена од Зрењанина до Новог Сада.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...