У СУБОТУ ПОЧИЊУ „ВРУЈАЧКИ ИЗВОРИ“

Сабор народног стваралаштва

vrujacki izvori 2019 2

Под покровитељством општине Мионица и у организацији овдашње Туристичке организације у суботу у Бањи Врујци почиње петнаеста по реду дводневна манифестација Сабор народног стваралаштва „Врујачки извори“. Општина Мионица организује ову манифестацију у циљу очувања етнолошких вредности, традиције, природне и културне баштине, унапређења и развоја села, промоције старих и уметничких заната.

Из године у годину манифестација окупља све већи број учесника и посетилаца, а за петнаесте по реду „Врујачке изворе“ припремљен је богат програм. Свечано отварање је у суботу у 17 часова, након чега следе наступи фолклорних ансамбала из Мионице и Бање Врујци. „Ноћни базар“ је од 18 часова, позоришна представа почиње сат касније, а од 20 часова на програму је „Вече народне музике уз добре укусе“. У недељу 25. августа посетиоци ће од 10 часова бити у прилици да учествују у различитим радионицама старих заната, прављењу накита и играчака, у 11 часова биће отворена изложба „Мионица 80-их“, у 16 часова је позоришна представа „Хип хоп шајкача“, а од 19 часова почеће завршни програми ивогодишњих „Врујачких извора“, ревија народне ношње и „Народно коло“.

 

КОНЦЕРТ ЗА ЛУДИ, МЛАДИ СВЕТ

Промоција књиге о телевизији и рокенролу у мионичкој библиотеци

 mg 4779 

У Библиотеци ,,Милован Глишић“, у оквиру Клуба љубитеља књига, 16. августа представљена је књига ,,Концерт за луди, млади свет“ аутора Марка Перића. Рођен у Београду 1988. године , млади историчар, који тренутно ради у Историјском архиву Београда, пред мионичком публиком представио је свој првенац, своју књигу о зачецима рокенрола 1967-1969. године. Похађао је 15. београдску гимназију и 2007. год. уписао је студије на одељењу за историју Филозофског факултета у Београду. Дипломирао је 2011. са темом ,,Серија ,,Династија“ у београдској штампи 1984-1986.“ На мастер студијама наставља да се бави феноменом масовне културе и телевизије у Југославији. Мастер рад ,,Долазак рокенрола на Радио-телевизију Београд 1967-1969“ је одбранио на катедри за општу савремену историју, 2013. године, а маја 2014. за исти добија награду ,,Андреј Митровић“, награду установљену у част нашег истакнутог историчара. Учествовао је на пројектима који су истраживали културу сећања на детињство и одрастање у Југославији.

   mg 4849

Након представљања књиге ,,Концерт за луди, млади свет“, љубитељи рокенрола имали су прилику да погледају документарни филм ,,Траговима лудог, младог света“, у продукцији Културно-уметничког програма РТС-а. Шездесете године прошлог века биле су године успона масовне културе. Јануара 1967. год. на РТС-у приказана је прва епизода серије ,,Концерт за луди, млади свет“. Марко Перић, аутор истоимене књиге каже да је то књига о телевизији и рокенролу. Специјалан гост вечери била је Гордана Цвејић, чланица некадашњег шабачког рок бенда ,,Чивије“, основаног 1967. године, године почетка рокенрола на нашим просторима. Уз дивне звуке гитаре и Јасмину Драгићевић, професорку шпанског језика и професорку гитаре, публика је уживала у највећим хитовима шездесетих година:,,Погледај кроз прозор тај“-група Елипсе; ,,Сломљена срца“-Џентлмени; ,,Нисам више тај“-Црни бисери; ,,Чудна девојка“- Златни дечаци и ,,Ухвати ветар“-Силуете. Ово су били најпознатији београдски рок састави на овим просторима, који су на неки начин обележили настанак рок епохе код нас.

 mg 4875

 mg 4793  mg 4799  mg 4881

15. САБОР НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА „ВРУЈАЧКИ ИЗВОРИ“

24. августа у Бањи Врујци почиње дводневна манифестација Сабор народног стваралаштва „Врујачки извори“, који се петнаести пут за редом одржава под покровитељством општине Мионица, а у организацији овдашње Туристичке организације.

vrujacki izvori najava

 

Општина Мионица организује ову манифестацију у циљу очувања етнолошких вредности, традиције, природне и културне баштине, унапређења и развоја села, промоције старих и уметничких заната.
Из године у годину ова свечаност окупља све већи број како учесника тако и посетилаца, а за петнаесте по реду ''Врујачке изворе'' припремљен је богат програм.

За први дан је планирано свечано отварање од 17 часова, након чега следе наступи фолклорних и певачких група, позоришна представа и вече народне музике. 25. августа присутни ће од 10 часова имати прилику да учествују у различитим радионицама старих заната, прављења накита и играчака, затим представама за децу и одрасле, као и ревији народне ношње.

Током оба дана планирана је изложба различитих ручно рађених занатских производа, домаће радиности и старих заната.

 

УСЕЉЕЊЕ НА ЈЕСЕН

При крају радови на стамбеној згради за избеглице у Мионици

dji 0013

Приводе се крају радови на изградњи вишепородичне стамбене зграде у улици Ратка Петровића у Мионици, намењене збрињавању избеглих лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији – Потпројекат пет, чији је носилац за подручје Републике Србије Комесаријат за избеглице и миграције.

img 4175
Како у општини Мионица наводе, очекује се да ће стамбени објекат бруто површине 492,15 квадратних метара, са 16 станова бити усељен на јесен. Радови на објекту су у потпуности завршени, и у наредним данима следи изградња приступне саобраћајнице, кабловског вода и партерно уређење.

img 5997
Радови на изградњи објекта почели су у августу прошле године, када је општина Мионица обезбедила локацију за изградњу објекта и инфраструктуру, док је сама изградња објекта вредног 40 милиона и 500 хиљада динара финансирана у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

img 4131
Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске. Циљ је обезбеђивање трајног стамбеног решења за све породице избеглих лица којима није решено стамбено питање у Републици Србији, а немају где да се врате у земљи свог порекла. Реч је о стамбеном збрињавању избеглица које су напустиле ратом захваћена подручја на просторима бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године, и уточиште нашле у Србији.

dji 0014
Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Развојна банка Савета Европе, уз подршку међународне заједнице, укључујући ЕУ, САД, ОЕБС, Високи комесаријат УН за избеглице. Остали донатори су Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румунија, Чешка, Словачка и Мађарска.

 

МИОНИЦА БИЛА ГРАД ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ ''КРОЗ СРБИЈУ''

Салвадор први кроз циљ

trka kroz srbiju 4 of 8

Мионица је прошле седмице по други пут била град домаћин најдуговечније трке у региону Међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“, која је од 29. јула до 2. августа друмовима Србије и Републике Српске. Овог пута мионичким крајем је прошлог четвртка вожена кружна полуетапа у дужини од 90 километара у оквиру треће етапе са стартом и циљем на Тргу војводе Мишића у центру Мионице, док је у петак са истог места стартовала и последња четврта етапа од Мионице до Пожаревца. На „мионичкој“ етапи први кроз циљ је прошао Енрико Салвадор из екипе „Нортвејв Кофилок“, који је касније постао и укупни победник 59. издања трке „Кроз Србију“. Салвадор је успео да без већих проблема сачува жуту мајицу стечену већ на првој етапи у Источном Сарајеву. Плава мајица за најбољег брдског возача и бела мајица за најбржег младог бициклисту трке „Кроз Србију“ у коначном пласману је припала члану „WSA KTM Grac“ тима Морану Вермулену, најбољи спринтер је Рикардо Бобо из „Мито сајклинг“ тима, док је од српских репрезентативаца највише успеха имао Марко Даниловић који је био други на етапи Мионица-Пожаревац.

 

trka kroz srbiju 3 of 8

- Потрудили смо се да оправдамо епитет доброг домаћина коју смо стекли прошле године и надам се да сви учесници, чланови пратећих екипа, организатори и, наравно, домаћи и страни новинари носе лепе успомене из нашег прелепог краја. Бициклизам је један од најстаријих спортова у Србији и ми желимо да он и у Мионици заузме место које заслужује. Зато смо укључени у бројне активности Бициклистичког савеза Србије у сврху омасовљења и популаризације овог спорта у Мионици међу свим категоријамa становништва. Желимо да Мионица постане варош бициклизма и верујем да смо на добром путу да то успемо - истакао је председник мионичке општине Бобан Јанковић.

trka kroz srbiju 6 of 8

Овогодишња трка на којој је учествовало 150 возача из више од 30 земаља била је посвећена јубилеју, осамдесетогодишњици од прве трке „Кроз Србију“ која је вожена 1939. године, а чији је покровитељ био Петар II Карађорђевић.

trka kroz srbiju 7 of 8

trka kroz srbiju 1 of 8 trka kroz srbiju 5 of 8 trka kroz srbiju 8 of 8

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...