ИНТЕРАКТИВНА ТРИБИНА “ГЛАС ЖЕНА МИОНИЦЕ”

Интерактивна трибина “Глас жена Мионице”, одржана је у Културном центру Мионица 05. 12. 2019. у оквиру кампање Републике Србије “16 дана активизма борбе против насиља над женама”.

  16 dana aktivizma tribina 9

Учесници трибине били су:

  • Бобан Јанковић, председник општине Мионица
  • Мила Грујичић, председница градског Савета за родну равноправност Скупштине Града Ваљева;
  • Љубица Грујичић, директорка Института за одрживи развој Факултета здравствених и пословних студија Ваљево; професор сарадник Универзитета Сингидунум и председница Удружења пословних жена „Еве“;
  • Биљана Вукашиновић мастер педагог, мастер менаџер и арт терапеут.

16 dana aktivizma tribina 7

Улога жене у заједници, методе решавања проблема насиља у породици и значај здравих односа на правилан развој детета, само су неке од тема трибине, док се излагање учесника завршило панел дискусијом ”Успешна и задовољна Мионичанка”.

16 dana aktivizma tribina 15

Мионичке даме имале су прилику да изнесу своје ставове и поставе питања председнику општине г-дину Јанковићу, као и гостима излагачима.

16 dana aktivizma tribina 14

Г-дин Јанковић је поручио да је ”Глас жена Мионице” од изузетног значаја за друштвену заједницу, да је жена стуб породице, а здрава породица темељ друштва:

16 dana aktivizma tribina 2

”Жена је мајка, жена је кћерка, жена је супруга, жена је бака – а све оне чине наш шивот сигурним, потпуним и срећним. Жену треба гледати погледом пуним љубави и пружити јој подједнаке шансе за лични и професионални развој.”

16 dana aktivizma tribina 10 16 dana aktivizma tribina 13 16 dana aktivizma tribina 16

Општина Мионица настоји да устали праксу одржавања интерактивних трибина и обезбеди још активније учешће жена у друштвеној заједници.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 Сви подједнако вредни

dan osoba sa invaliditetom 2

Програмом у Основној школи „Милан Ракић“ данас је у Мионици обележен Међународни дан особа са инвалидитетом. Луткарском представом „Јежурко“, музичким перформансом „Сви смо ми исти“ и рециталом ученика специјалног одељења, деца Мионице послала су поруку љубави целом свету.

dan osoba sa invaliditetom 1
Председник општине Мионица г-дин Бобан Јанковић изјавио је да нашу децу треба учити да се према особама са инвалидитетом, које су друштву подједнако вредне, треба опходити без предрасуда и са пуним поштовањем.

dan osoba sa invaliditetom 3
Међународни дан особа са инвалидитетом се обележава од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

SVI SMO JEDNAKI

SVI SMO JEDNAKI У ОШ ,,Милан Ракић” Мионичани су обележили Међународни дан особа са инвалидитетом. Пославши поруку љубави у свет, музичким перформансом ”Сви смо ми исти”, деца Мионице су поручила да смо сви подједнако вредни друштву. Настојимо да оваквих иницијатива буде што више! #mionica #mionicakojuvolim

Posted by Boban Janković on Tuesday, 3 December 2019

КАРАТИСТИ ТАЊА СТАНОЈЕВИЋ И НИКОЛА СЕКУЛИЋ НА ТУРНИРУ У СЛОВЕНИЈИ

Секулићу сребро у катама, запажен наступ Станојевићеве.

nikola i tana

Каратисти Мионице Никола Секулић и Тања Станојевић су у суботу наступили у саставу репрезентације Карате савеза Уже Србије на 47. Међународном карате турниру Трбовље опен; у истоименом граду у Словенији, где су се у катама и борбама поред такмичара из бивших југословенских република надметали и каратисти из Аустрије, Мађарске, Италије, Словачке, Швајцарске, Украјине и Бангладеша. Актуелни освајач Купа Србије пионир Никола Секулић се на свом интернационалном дебију окитио сребрном медаљом у апсолутном нивоу у катама, где је поражен у финалу од Словенца Киана Хластеца. Кадеткиња Тања Станојевић је у катама имала запажен наступ и да је приликом жреба имала мало више среће могла је да стигне и до саме завршнице. Иначе, обоје мионичких каташа се налази на ширем списку репрезентације Карате савеза Србије.

postole 1

nikola sekulic

САОПШТЕЊЕ – ГРЕЈАЊЕ У ОШ „Милан Ракић”

mionica logo

Радови на грејању у објекту ОШ „Милан Ракић” биће завршени до 15. децембра 2019. потврдио је на састанку са општинским руководством, извођач радова Јован Анђић.

 Данас је председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао ученике Средње школе „Мионица”, који због рекоснтрукције објекта своје школе бораве у просторијама основне школе.

  У свакој од учионица у којима се обавља настава, постављен је калорифер који обезбеђује грејање.

 Апелујемо на просветне раднике, да утичу, да деца више времена проводе у загрејаним учионицама, а мање у хладним ходницима, где су бројна спољна врата отворена.

 Унапред се захваљујемо просветним радницима, родитељима и деци на разумевању и стрпљењу.

ТРАГОМ СТОГОДИШЊЕ РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ АРХИВЕ ПОРОДИЦЕ АНДРИЋ ИЗ БЕРКОВЦА

img 20191128 102832

Породица Андрић из села Берковца код Мионице у својој породичној архиви бриживо чува разгледницу стару више од једног века. Разгледница је адресирана на госпођицу Драгицу Игњатовић, стигла је 16. априла 1919. године, а послао ју је Живојин Павловић, војник Солунац, њен комшија и будући супруг који је после пробоја Солунског фронта остао у војсци Краљевине СХС.

Према речима глумице Маријане Андрић, која је недавно на Међународни дан борбе против насиља над женама упознала јавност са овим несвакидашњим „породичним благом“, не зна се тачно одакле је разгледница послата. Судећи по томе што је предња страна штампана латиницом, може се закључити да је послата из Хрватске или Словеније, из места које је српска војска у том периоду ослободила.

img 20191128 102811

Сто година касније, разгледница је лако читљива иако је мастило на неким деловима избледело. Леп рукопис и поетски стил указују на то да је аутор текста можда и неки од наших песника који су, као Милутин Бојић или Станислав Винавер, писали писма са фронта уместо војника, мада се не може искључити ни могућност да је сам Живојин писао пошто је био песнички надарен. Без обзира на то, нежност једног младића и љубавни стихови од пре једног века, данас у добу заборављене романтике треба да буду подсетник младићима како се треба односити према жени-каже Маријана.

Поред ове у породичној архиви се чува још једна разгледница из 1919. године. Послата је из Војне поште Бања Лука, али нажалост није довољно читљива.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...