У ПЕТАК ПОЧИЊУ ''ВРУЈАЧКИ ИЗВОРИ''

У петак у Врујцима почиње традиоционална дводневна манифестација народног стваралаштва ''Врујачки извори'' у организацији општине Мионица и мионичке Туристичке организације. Ова манифестација из године у годину окупља све већи број посетилаца, а и за четрнаесте по реду ''Врујачке изворе'' припремљен је занимљив програм. Манифестација почиње у петак 17. августа од 17 часова изложбом народне радиности и старих заната, а од 19 часова крећу наступи солиста-извођача изворне народне музике и фолклорних ансамбала. Посетиоци и у суботу другог дана ''Врујачких извора'' од 10 часова ујутру могу видети изложбу народне радиности и старих заната на којој се поново очекује велики број излагача, за 19 часова је заказан отворени час плеса за најмлађе, а за 20 часова завршни програм овогодишњих ''Врујачких извора'' под називом прво српско плесно вече.

viz 1

У ТОКУ САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У ТАБАНОВИЋУ

kliziste tabanovic1

Председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао је радове на санацији клизишта у селу Табановић, засеок Коларевићи. Радове вредне око 19,6 милиона динара изводе фирме „Баувесен“ д.о.о из Лазаревца и „Компресор инг“ д.о.о из Ваљева. Радови на санацији клизишта које захвата површину од око 20 ари би требало да буду завршени током септембра.

kliziste tabanovic4

Локални путу Табановић – Доња Топлица је оштећен клизиштем у дужини од око 30 метара што отежава одвијање саобраћаја у овом делу наше општине. Захваљујући средствима које је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима у току су радови на санацији не само овог клизишта, већ и клизишта у селу Команице које се такође налази на локалном путу, и прети да угрози један стамбени објекат. – рекао је Јанковић.

kliziste tabanovic3

Радови на санацији клизишта подразумевају бушење и бетонирање шипова, изградњу темељних греда и бетонских потпирних зидова, као и формирање саобраћајнице.

kliziste tabanovic2

 

МИОНИЦУ ЋЕ УСКОРО ШТИТИТИ ПРВИ АУТОМАТСКИ СИСТЕМ ПРОТИВГРАДНЕ ОДБРАНЕ

Аутоматски систем противградне одбране, биће инсталиран у Радарском центру Ваљево, који брани територију површине од скоро 590.000 хектара на подручку Колубарског и Мачванског округа. Према проценама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде управо ова два округа трпе највеће штете од града.

protivgrad

Новим аутоматским системом од града ће најпре бити заштићени Ваљево, Мионица, Лајковац, Осечина, Уб, Обреновац, Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник и Шабац. Очекује се да ће почетак реализације овог комплексног пројекта започети у наредна два месеца.

Аутоматски систем противградне одбране је веома ефикасан у борби против градоносних облака јер смањује могућност грешке тако што се у градоносном облаку препознају тачке које се гађају, а поред тога субјективни фактора је сведен на минимум.

НА БАЗЕНИМА СРЦ ''ЛЕПЕНИЦА'' ОДРЖАНО ПЛИВАЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

plivanje lepenica4

На базенима СРЦ ''Лепеница'' у Селу Мионици у организацији ПК ''Рибница'' у петак је одржано пливачко такмичење на којем је наступило 146 пливача из 11 клубова и то из Крушевца, Новог Пазара, Београда, Сремске Митровице, Лучана, Ужица, Шапца, Великих Црљена, Лазаревца, Ваљева и Мионице. Прво место у екипној конкуренцији је припало Пливачком клубу ''ТЕК'' из Великих Црљена, испред ваљевског ''Валиса'' и шабачког ''Делфина''. Боје мионичке ''Рибнице'' је бранило шест пливача. Марко Нешковић је био најбољи у својој категорији у дисциплини 100 метара прсно, Филип Пуце је био други на 100 метара слободно, а свој дебитантски такмичарски наступ имали су Лука Томић, Јаков Поповић, Иван Гојак и Филип Стевановић.

plivanje lepenica1

plivanje lepenica2 plivanje lepenica3

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У МИОНИЦИ

glava

Прве недеље августа почели су радови на изградњи вишепородичне стамбене зграде у улици Ратка Петровића у Мионици, намењене збрињавању избеглих лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији – Потпројекат пет.

zgrada za izbeglice1

Рок за изградњу стамбеног објекта бруто површине 492,15 квадратних метара, са 16 станова је тристотине календарских дана. Радове изводе предузећа „Грађевинар“ Уб и „Греда“ Ваљево. Процењена вредност изградње 40 милиона и 500 хиљада динара.

zgrada za izbeglice2

Општина Мионица је обезбедила локацију за изградњу објекта и инфраструктуру, док се сама изградња објекта финансира у оквиру Регионални програм стамбеног збрињавања.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске,. Циљ је обезбеђивање трајног стамбеног решења за све породице избеглих лица којима није решено стамбено питање у Републици Србији, а немају где да се врате у земљи свог порекла. Реч је о стамбеном збрињавању избеглица које су напустиле ратом захваћена подручја на просторима бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године, и уточиште нашле у Србији.

1 projekat arhitekture graficki deo potpisano page 010 1 projekat arhitekture graficki deo potpisano page 011

Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Развојна банка Савета Европе, уз подршку међународне заједнице, укључујући ЕУ, САД, ОЕБС, Високи комесаријат УН за изјеглице. Остали донатори су Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румунија, Чешка, Словачка и Мађарска. 

glava1

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Close

Пратите нас на друштвеним мрежама...